0 Sadržaj košarice

Košarica je prazna

Dodajte proizvode

Kako odabrati prave tenisice za trčanje?

Posljednjih godina trčanje je postalo jedna od najpopularnijih aktivnosti na otvorenom.

Kako odabrati prave tenisice za trčanje?

U nastavku ćemo vam predstaviti kako najlakše odabrati tenisice za trčanje koje će odgovarati vašem stopalu.

Hrvatska je bogata raznolikim krajolicima, nacionalnim parkovima, povijesnim gradovima i prekrasnim otocima, što je čini izuzetno atraktivnom destinacijom za posjetitelje koji žele istražiti njezinu prirodnu i kulturnu raznolikost.

Razna istraživanja govore da nam samo 60 minuta trčanja može produžiti život za sedam sati. Odabir pravih tenisica za trčanje faktor je koji će osigurati da vaše iskustvo trčanja ostane ugodno i vašem tijelu pružiti dovoljnu potporu.

Dugoročno se isplati kupiti kvalitetne tenisice za trčanje koje će pristajati vašim stopalima i pružiti potporu cijelom tijelu. Na taj način ćete lakše spriječiti nastanak ozljeda koje brzo nastaju tijekom bavljenja sportom.

Nabrojimo neke činjenice koje će vas vjerojatno uvjeriti:

  • Prilikom trčanja stopalo udara o tlo oko 80x do 100x u minuti
  • Svakim udarcem nogom opterećujemo stopalo velikom snagom
  • Pri brzom trčanju stopalo opterećujemo čak 4 puta većom snagom od našeg tijela.

Ako ste se odlučili početi trčati, savjetujemo vam da kupite kvalitetnu tenisicu za trčanje koja će savršeno pristajati vašem stopalu. U početku možda nećete primijetiti razliku, ali kako budete povećavali udaljenost i tempo, bit ćete sretni što imate kvalitetne tenisice za trčanje koje će zaštititi vaše zglobove i mišiće.

Spremni za novi par?

Uzeli smo vremena da vam pružimo upute kako pronaći savršenu tenisicu za trčanje.

1. Odluka je pala, vrijeme je za nove tenisice

Na tržištu postoji mnogo različitih modela tenisica za trčanje, a takva je i trošnost tenisica.

"Tenisice se istroše za oko 400 kilometara, ovisno o vašem stilu,"

kaže Brent James, voditelj linije proizvoda, Run Footwear u Under Armouru."

OPREZ! Često se prvi znakovi istrošenosti vide na vašem tijelu. Kako se amortizacija troši, više udara se prenosi na vaše tijelo, što može uzrokovati prekomjerno trošenje i habanje kostiju, zglobova i mišića.

Ne znate koliko su kilometara prešle vaše cipele? Ako su vam stopala troma ili bolna čak i nakon kratkih, laganih trčanja, vjerojatno je vrijeme da uložite u novi par.

2. Saznajte kakvo stopalo imate

Kako biste pronašli najbolju cipelu za svoja jedinstvena stopala, morate odrediti parametre svog stopala.

Prema podijatrima i drugim stručnjacima, postoje tri glavne vrste lukova: normalni, niski i visoki. Poznavanje vrste i oblika Vašeg stopala iznimno je važno jer ćete jedino tako odabrati pravu tenisicu za trčanje.

Ako niste sigurni koju vrstu luka imate, evo jednostavnog načina da to saznate. Slijedite dolje opisane korake takozvanog "mokrog testa" i saznat ćete kakav je oblik vašeg svoda i koje tenisice za trčanje najbolje odgovaraju tom obliku.

1. Ulijte tanak sloj vode u plitku posudu

2. Namočite potplat

3. Stanite na prazan papir

4. Odmaknite se i pogledajte otisak

Sada pogledajte oblik svog otiska i usporedite ga s jednim od sljedećih opisa.

1. Normalni svod stopala

Ako vidite da vam je oko pola stopala popunjeno u sredini, imate najčešći tip stopala. To obično znači da imate luk koji prirodno podržava vašu tjelesnu težinu. Većina trkača s ovom vrstom luka može nositi gotovo sve cipele.

2. Nizak svod stopala

Ako je luk vašeg stopala ispunjen, vjerojatno će stopalo propasti prema unutra dok trčite. Ovo djeluje kao amortizer, ali povećava rizik od ozljede koljena. Obično preporučujemo cipele s većom stabilnosti, međupotplatima dvostruke gustoće i potpornim "stupovima" ili cipele sa širim, većim potplatima.Če je lok vašega odtisa zapolnjen, je verjetno, da se noga med tekom sesede navznoter. Ta deluje kot blažilec udarcev, toda poveča tveganje za poškodbe kolena. Običajno priporočamo čevlje z večjo stabilnostjo, vmesnimi vložki z dvojno gostoto in podpornimi "stebrički" ali pa obutev s širšimi, večjimi podplati.

3. Visoki svod stopala

Ako vaš otisak pokazuje vrlo malo ili nimalo kontakta duž vanjskog ruba i vidite samo petu i vrh stopala, imate "visok" luk. Vaše će stopalo biti prilično stabilno tijekom trčanja, ali će definitivno apsorbirati manje udarca. Obično preporučamo korištenje dobro obložene cipele s malo ili bez potpore ili stabilnosti.


Imajte na umu da vam mokri test daje samo jedan trag u procesu pronalaženja prave cipele. Ostale varijable kao što su vaša težina, biomehanika, iskustvo trčanja i površine na kojima najviše trčite također se uzimaju u obzir.

U idealnom slučaju, stručnjak iz specijalizirane trgovine za trčanje može vam pomoći odabrati pravu tenisicu. Na temelju pitanja o vašem trkačkom iskustvu, ozljedama, gledanju starih cipela i promatranju vašeg trčanja, pomoći će vam odabrati pravu vrstu obuće.

Ako imate povijest ozljeda, posavjetujte se s medicinskim stručnjakom kao što je sportski podijatar ili fizioterapeut koji će vam pomoći s pravilnim liječenjem, planom treninga za oporavak i formalnijom procjenom potreba vaših tenisica za trčanje.

3. Naš asortiman tenisica za trčanje

Mnoge trgovine trčanjem nude testove koji vam pomažu analizirati svoje lukove i poteze. U nastavku je naš asortiman obuće:

1. Super jastučići za trčanje - Visoki luk

Jastučići poput HOVR Infinite, HOVR Phantom, HOVR Sonic izvrsni su za one koji imaju srednje do visoke lukove, udaraju u središnji dio stopala ili donji dio stopala tijekom trčanja i trebaju maksimalnu amortizaciju međupotplata i minimalnu medijalnu (bočnu) potporu.

2. Performance lagane tenisice za trčanje - niski luk

Performance cipele namijenjene su onima koji žele laganu cipelu za utakmice, brzo trčanje ili svakodnevno trčanje. Cipele poput Velociti najbolje su za učinkovite trkače koji ne pretjeruju.

3. Trail cipele

Ako redovito hodate stazama, dobra je ideja kupiti čvrstu cipelu s dobrim prianjanjem potplata i niskim profilom za dodatnu stabilnost. Cipele poput HOVR MACHINA OFF ROAD savršene su za trčanje po zahtjevnijim terenima.

4. Pratite svoje rezultate

Kada kupite novi par Under Armour tenisica za trčanje, procijenite kada je vrijeme da ih zamijenite i stavite to u svoj kalendar. Ili dopustite da vam MapMyRun pomogne zbrojiti vaše milje povezivanjem vaše obuće s aplikacijom i praćenjem vaše kilometraže. Većina naših modela nudi Bluetooth vezu između aplikacije i cipele.

Aplikaciju možete preuzeti na ovoj adresi:  https://www.mapmyrun.com/

Besplatna dostava

za kupovinu iznad 70€

Brza dostava

48 sati

Bez brige

Sigurnost osigurana

041 610 444

Podrška za vas